Mondzorg en mondverzorging kun je op verschillende manieren uitleggen en zijn ook twee verschillende dingen. Zo staat mondverzorging voor de dagelijkse handelingen die je verricht om je mond zo gezond mogelijk te houden. Dit doe je door onder meer je tanden poetsen, het poetsen van je tandvlees en het reinigen van de mondholte. Mondzorg is iets anders en staat voor preventie en het voorkomen van problemen, vaststellen wat er precies aan de hand is en de behandeling zelf.

Een gezonde mond is normaal roze

Iedereen wil natuurlijk een gezonde mond. Wist je overigens dat je een gezonde mond prima kunt herkennen? Een gezonde mond oogt ook daadwerkelijk gezond en de kleur is gewoon, normaal roze. Bovendien zijn er geen verwondingen of letsel of bloedingen waarneembaar en is het slijmvlies goed vochtig. Ook is geen sprake van oedeem of infecties in je mond. Je hebt een gezonde mond als je kunt zeggen dat je geen enkel ongemak ervaart als het over je mond gaat.

Gebit en omringende weefsels

Mondzorg wordt vaak gebruikt in combinatie met preventie, zoals mondzorg het woord tandheelkunde ondertussen vervangen heeft. Spreek je van preventieve mondzorg dan heb je het over het gebit en de omringende weefsels. Doorgaans worden drie verschillende preventie categorie├źn onderscheiden in de vorm van primaire preventie, secundaire preventie en tertiaire preventie.

Gericht op het voorkomen van ziekte en afwijkingen

Preventieve mondzorg betekent dat er nog geen sprake is van ziekte. De aanpak is in dit geval dan ook gericht op het voorkomen van ziekte en afwijkingen. Bij secundaire preventie worden er wel aandoeningen aangetroffen. Al zijn die in de beginfase. Er wordt ingegrepen om erger te voorkomen. Er is schade van het beperken van de schade als er sprake is van tertiaire preventieve mondzorg.

Ook in omringende weefsels kunnen ontstekingen ontstaan

Nog steeds zijn gaatjes en slijtage aan het gebit de meest voorkomende problemen die mensen aan het gebit ondervinden. Zoals gezegd wordt ook aandacht besteed aan de omringende weefsels. Dit is tandvlees, lippen, de omslagplooi, het gehemelte, de tong, de mondbodem en de keelholte. In genoemde weefsels kunnen ontstekingen ontstaan.

Gevolgen van roken op gebit en weefsels

Ook kan sprake zijn van maligne afwijkingen, mondkanker. Dit wordt vaak mede veroorzaakt door roken en dat is precies de reden dat bij de tandarts altijd over de gevolgen van roken op je gebit en weefsels ingegaan wordt. Binnen de tandvleesontstekingen worden overigens nog weer gingivitis en parodontitis onderscheiden.

Wilt u meer te weten komen over mondzorg? Klik dan hier!