De sauna komt van oorsprong uit Finland en de benaming hiervoor is een ruimte waarin droge hete lucht komt en zoals ‘bad’ gebruikt kan worden. De temperaturen kunnen hier oplopen van 80 tot 120 graden Celsius. Dit kan al snel ervoor zorgen dat de sauna ganger gaat zweten, zweten zorgt er bij de persoon in kwestie voor dat hij/zij zo het lichaam reinigt. Een sauna kan dan ook gezien worden als een primitief middel om jezelf te verschonen. Er wordt daarom ook gezegd dat een saunabad een persoonlijke verzorging is. Ook mentaal wordt zo een sauna bad door regelmatige saunabezoekers als reinigend ervaren. Voor baby’s is een saunabad geen goed idee aangezien zij nog niet voldoende hun lichaamstemperatuur kunnen regelen.

Geschiedenis

Een van de oudste badinrichtingen zijn enkele duizenden jaren oud en waren toen al bekend in vrije oude culturen. De sauna zelf is van oorsprong Fins, in de historie van Finland woonden mensen deels ondergronds in zelfgebouwde hutten. Om deze ondergrondse hutten te verwarmen werden stenen die eerst in een groot vuur lagen in en rondom het huis verdeeld zodat het overal warm zou blijven. Het voordeel van deze methode is dat de warmte gelijkmatig gedurende de hele nacht werd afgegeven en zo dus de hele hut verwarmde. Wanneer er water over de stenen werd gegooid dan werd het van binnen ineens een stuk warmer en begonnen de inzittenden het warmer en warmer te krijgen wat leidde tot zweten ( het zweten zorgt ervoor dat je het lichaam een soort van reinigt ).

In de loop der decennia werden hier meer verschillende mogelijkheden op gezocht en uiteindelijk uit het begin concept ontstond de sauna.

Naakt in de sauna

Een van vele gevolgen van de sauna is dat je gaat zweten. Wanneer je met een zwembroek of badpak erin gaat dan kan dit ervoor zorgen dat de onderliggende huid zich gaat irriteren en uiteindelijk ontsteken in het ergste geval. Dit komt doordat ophopend vuil gaat resulteren in Miliaria Rubra. Doordat je zweet zal het badpak of zwembroek een deel van het vuil meenemen maar niet alles, ook met douchen zal er onvoldoende weggespoeld worden.

Beide geslachten in een sauna – gelijktijdig – is voor sommige mensen een probleem, daarom zie je ook in Nederland dat er 2 aparte ruimtes zijn, 1 voor de mannen en 1 voor de vrouwen. In België is het normaal om naakt te gaan en daar wordt dus ook geen onderscheid gemaakt in ruimtes.