De Thaise massage, ook wel nuat phaen boran genoemd, is een van de oudste geneesmiddelen op de wereld. Thaise mensen zagen een ziekte als iets wat je geest in onbalans bracht en zochten dan ook meestal hulp in lokale tempels. Eenmaal in de tempel werden ze behandeld door middel van 4 elementen van de geneeskunst: Kruiden, spirituele ondersteuning, voedingsondersteuning en in dit geval een Thaise massage.

Zo’n Thaise massage is inmiddels meer dan 2500 jaar oud en word nog dagelijks gebruikt om mensen te helpen en om de geest te ‘bevrijden’. Deze vorm van een massage komt oorspronkelijk uit India. Samen met boeddhistische monniken en Indiase mensen zijn ze samen naar Thailand gegaan.

Een Thaise massage is een van de onderdelen van de Thaise spirituele en medische traditie, echter is er veel kennis verloren gegaan na de vernietiging van de Thaise hoofdstad Ayuthaya.

Verschillende massages

Er zijn 2 Thaise massages, de noordelijke manier genaamd Nuad Bo-rarn en de zuidelijke manier namelijk de Bangkok stijl. De laatst genoemde is een wat pijnlijker manier en wordt nog altijd gegeven.

Deze manier wordt voornamelijk beïnvloed door Indiase en Chinese massage. De masseur in kwestie masseert de energiebanen en voert rek en strek oefeningen uit.

Bij een traditionele Thaise massage worden je voeten bij binnenkomst gewassen, ook heb je hier de mogelijkheid om jezelf om te kleden in een gewaad. Dit zorgt ervoor dat het geslachtsdeel bedekt wordt en eventueel andere plekken. Het speciale waad zit comfortabel en zou niet tot belemmering moeten zijn tijdens de massage. Wanneer je wenst je eigen kleding aan te houden dan is dit ook mogelijk aangezien er geen olie gebruikt wordt. De massage kan ook gezien worden als meerdere yoga oefeningen zonder zelf enige inspanning te leveren. Een massage kan een uur duren maar ook 2 uur lang.

Olie

Eeuwenlang wordt Sabai Olie gebruikt in een Thaise massage aangezien het de olie is voor de desbetreffende massage. Thailand is vooral bekend geworden door zijn exotische massages, de Thai kent deze kunst als geen ander en wordt over de hele wereld gebruikt. De Sabai olie speelt een grote rol bij de Thaise massages, het is tevens ook een olie speciaal hiervoor gemaakt. Bij het leggen van de eerste laag olie zorgen de etherische extracten van jasmijn en lotusbloem voor een rustgevend gevoel. Nadat de eerste laag olie erop ligt kun je verder met het leggen van de tweede laag olie, dit zorgt ervoor dat de massage tot in de puntjes kan worden uitgevoerd.