Deo zonder aluminium

 

 

In onze dagelijkse verzorgingsroutine speelt deodorant een belangrijke rol. Voor frisse oksels en het voorkomen van zweetgeurtjes gebruiken we allerlei verschillende soorten deodorant. Er zijn rollers, sticks, smeerbare pasta’s en spuitbussen beschikbaar en dat in allerlei verschillende geuren. Ook de ingrediënten kunnen flink verschillen tussen deodorantsoorten. Sommige deodorants zijn zo natuurlijk mogelijk en bevatten weinig ingrediënten. Andere soorten bevatten juist veel ingrediënten en parfums. Er zijn een aantal ingrediënten die mogelijk voor irritatie zorgen en risico’s met zich meebrengen. Zo kunnen mensen gevoelig zijn voor parfums in verzorgingsproducten, zijn de parabenen in deze producten behoorlijk omstreden en maken steeds meer mensen zich zorgen om aluminium in deodorant.

 

Deodorant met aluminium

Veel deodorants bevatten aluminium. Op de verpakking staat dit als aluminiumchloride vermeld in de ingrediëntenlijst. Dit ingrediënt zorgt vaak voor de anti-perspirante werking van de deodorant. Om deze reden wordt het ook vaak bij overmatig zweten voorgeschreven aan mensen. De aluminiumzouten in het product absorberen de zweet en geven een droog gevoel. En dat is precies waarom veel mensen deodorant gebruiken op dagelijks basis. Helaas heeft aluminium ook wat nadelen en komt het ingrediënt de laatste jaren steeds meer in opspraak. Daarom is er steeds meer vraag naar deo zonder aluminium.

 

De nadelen van een deo met aluminium

Uitdrogend

Aluminium in een deodorant werkt uitdrogend. Dat is misschien ideaal als je last hebt van overmatig zweten, maar het is niet goed voor de huid.

 

Verstopte zweetklieren

Omdat aluminium het zweten tegengaat, is men wel eens bang voor verstopte zweetklieren en poriën. Dit kan namelijk nare gevolgen hebben. Alhoewel het zweet ook op andere manieren het lichaam kan verlaten, zijn verstopte klieren en poriën heel vervelend.

 

Irriterend

Aluminium in deodorant staat erom bekend dat het een irriterend effect kan hebben. Mensen kunnen er jeuk van krijgen en er zelfs allergisch voor zijn.

 

Risico op borstkanker

Uit onderzoek is gebleken dat de stof aluminiumchloride bij langdurige blootstelling kan leiden tot de vorming van tumoren. En laat dat nu net de aluminium in deodorant zijn. Kies dus bij voorkeur voor deo zonder aluminium. De aluminiumchloride stapelt zich namelijk op in het borstweefsel en kan daar verstrekkende gevolgen hebben.